Wat zijn croquetas? Croquetas zijn heerlijke kleine Spaanse kroketjes. Ze zijn gepaneerd en worden gefrituurd.…
Aardappelkroketten maken
Aardappelkroketten maken als een pro: tips, trucs en recepten
Het is weer de tijd van het jaar dat aardappelkroketten maken hoog op de agenda staat. Het is een geliefde lekkernij op menig bord. Of je nu een chef-kok bent in een restaurant, cateraar of producent van snacks bent het produceren van aardappelkroketten vereist aandacht voor detail en vakmanschap. In dit artikel duiken we dieper in op de kunst van het maken van aardappelkroketten en beantwoorden we belangrijke vragen over ingrediënten, bereiding en technieken.
Wat zit er in een aardappelkroket?
Wil je aardappelkroketten maken, dan is de klassieke aardappelkroket nog steeds favoriet. Op het eerste oog lijkt het een simpel kroketje, maar in de smaak zit het geheim. In een aardappelkroket zitten de volgende ingrediënten:
- Aardappelen: het hart van de kroket. Kies voor een bloemig of kruimige aardappel, die bevatten zetmeel, zodat de kroket stevig blijft. Bloemige aardappels zijn: Bintje, Bildstar en de Dore aardappel. Ze vallen een beetje uit elkaar na het koken, omdat ze meer zetmeel bevatten. Wil je extra bloemige of los kokende aardappelen gebruiken, kies dan voor de Eigenheimer, Resonant en Irene. Deze aardappelen hebben een minder lange kooktijd en vallen snel uit elkaar. Door de bloemige smaak zijn ze perfect voor de productie van een aardappelkroket. Kies je 1 van deze 6 genoemde aardappels dan kun je rekenen op een kruidige smaak.
- Boter: voor een romige smaak.
- Eigeel: dit zorgt voor de binding van de aardappelpuree.
- Bloem: bloem zorgt voor de juiste stevigheid.
- Kruiden: peper, zout, nootmuskaat voor een extra smaaklaagje.
- Paneerlaag: combinatie van bloem, ei en paneermeel of geschaafde amandelen. Dit geeft de aardappelkroket een krokant brosse korstje.
Aardappelkroketten maken: wat is het recept?
Aardappelkroketten maken kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen het gehele proces handmatig uit te voeren. Wil je kleinere charges draaien dan is de krokettenmachine een uitkomst. Hieronder beschrijven we het proces als je kiest om machinaal jouw aardappelkroketten te produceren.
- Maak je aardappelpuree:
- Schil de aardappels en kook ze in water met wat zout gaar.
- Giet de aardappels af en laat ze kort droogstomen.
- Maak er puree van met een mixer.
- Roer de boter erdoorheen.
- Klop de eidooier en roer deze door het mensen.
- Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Laat de puree koud worden in ongeveer 8 uur.
- Aardappelkroketten maken:
- Stel de machine in op gewenste diameter en afmeting.
- Vul de tank met de aardappelpuree.
- Vul de eiwitteer bak.
- Zorg dat de paneermeel in de molen ligt.
- Draaien maar!
- Bewaar de aardappelkroketten in de koeling of bewaar ze in de diepvries.
- Frituur de kroketten 2 minuten in olie van 180 graden.
Hoe voorkom ik dat aardappelkroketten openbarsten?
Je kunt voorkomen dat aardappelkroketjes openbarsten tijdens het frituren. Het is een veelvoorkomend probleem, maar met de volgende tips houd je jouw kroketten heel tijdens het bakken.
- Gebruik de juiste aardappel! Zoals hierboven al beschreven zijn het Bintje, de Bildstar, de Dore, de Eigenheimer, Resonant en Irene een goede aardappel om kroketten van te maken. Ze zijn kruimig en bevatten veel zetmeel dat voor een goede binding zorgt. Zorg na het koken dat de aardappelen goed uitgedampt zijn, zodat het vocht voor het grootste gedeelte weg is. Vocht gaat namelijk stomen en dit zorgt ervoor dat de kroketten tijdens het bakken open gaan.
- Koel de gemaakte ragout. Het is heel belangrijk dat de ragout goed afgekoeld is. Dit zorgt ervoor dat het mengsel steviger is. Des te steviger het mengsel des te beter er je kroketten van kan draaien. Als de ragout warm is, is het zachter en daardoor is het ook teer.
- Bevries de kroketten ligt. Als je aardappelkroketten maken op de agenda hebt staan houd er dan rekening mee dat je deze na productie ook op zijn minst 20 a 30 minuten in de vriezer moet doen voordat je deze frituurt. Zo zorg je ervoor dat deze steviger zijn, met als gevolg dat deze minder gevoelig zijn voor openbarsten.
- Frituur op de juiste temperatuur. Het is belangrijk dat de olie 180 graden is. Een te lage temperatuur maakt de korst zacht waardoor deze openbreken. Een te hoge temperatuur zorgt voor uitzetting van de ragout, waardoor de kroketten ook weer openbarsten.
Zorg je ervoor dat je bovengenoemde punten precies uitvoert. Zo voorkom je dat aardappelkroketten uit elkaar vallen.
Wat zijn de lekkerste aardappelkroketten?
De lekkerste aardappelkroketten maken zit in de balans tussen een luchtige, romige binnenkant en een knapperig krokant korstje aan de buitenkant. Het knisperende geluid, de bite, samen met de smaak van de kruidige zachte glanzende ragout zorgen ervoor dat het de lekkerste aardappelkroket is. Volg je bovenstaande recept dan is dit de perfecte basis. Vanuit dit basisrecept kun je naar wens andere ingrediënten toevoegen. Kortom wil je de lekkerste aardappelkroketten maken, dan is het volgende belangrijk:
- kwaliteit van de aardappels.
- gebruik van verse kruiden, naast peper en zout kun je verse bieslook, peterselie of dille toevoegen.
- voeg andere vullingen toe zoals truffelolie, geraspte Parmezan of stukjes ham.
Hoe kan ik aardappelkroketten maken op een professionele manier?
Aardappelkroketten maken op een professionele manier kan met de krokettenmachine. Zo produceer je kroketten van een constante kwaliteit op een grotere schaal op een snelle manier. Het maken van de aardappelpuree gaat op dezelfde manier. Het daadwerkelijk draaien van de aardappelkroketten kan met de machine. Dit versnelt het arbeidsintensieve proces van kroketten draaien en zorgt ook voor uniformiteit.
Je werkt batch gewijs. Met andere woorden er gaat ongeveer 8 kilogram in een vultank en hier produceer je ongeveer xxx kroketten van xx gram per uur. Elke keer vul je de tank weer met gekoelde ragout, zodat het productieproces constant blijft.
Doordat je op deze manier produceert heb je gegarandeerd een constante kwaliteit in gewicht en maat. Even narollen, koppen extra paneren en in het doosje.
Conclusie over aardappelkroketten maken
Het maken van de perfecte aardappelkroket vraagt om aandacht en detail. Van de inkoop van de juiste aardappel tot het uiteindelijk frituren op de juiste temperatuur. Doordat je de juiste technieken toepast kun je overheerlijke aardappelkroketten serveren aan jouw gasten of leveren aan jouw klanten. Een machine helpt jouw om kleinere charges kroketten te draaien in korte tijd. Het succes van de smaak van de kroketten zit verborgen in jouw eigen receptuur!
Wil je meer weten over aardappel kroketten maken met de krokettenmachine? Je vindt ons telefoonnummer onderaan de pagina of vul het contactformulier in en wij nemen contact met jou op.
Gerelateerde berichten
Zelf kroketten produceren kan snel en eenvoudig! Wil je zelf kroketten produceren en je gasten…
Wil je professioneel kroketten maken? Heb je een horecaonderneming, cateringbedrijf, winkel(s) of een productiekeuken en…